colombia_supremo

Colombia Supremo

Koffie in harmonie met de natuur

Colombia is misschien wel het bekendste koffieland na Brazilië. Middels Juan Valdez (de man met de ezel) heeft de FNC (Colombiaanse federatie van koffieboeren) Columbia goed op de kaart gezet. Door de zeer uitgestrekte koffiegebieden van noord tot zuid zijn er verschillende oogsten gedurende het jaar. Colombia telt een aantal gro-te estates, maar vooral veel kleine. Ruim 90% van de boeren heeft minder dan drie hectare. Maar met ruim 500.000 koffieboeren komt dat toch neer op zo’n 800.000 hectare koffiestruiken!

Een koffie van formaat

Er worden uitsluitend Arabica bonen geproduceerd in ver-schillende grootte, namelijk Excelso (screen 15) en Supre-mo (17/18 of 18) en een klein beetje Maragogype. Colom-bia is het enige land waar de koffie gegradeerd wordt naar de grootte van de boon. Dit in tegenstelling tot andere Centraal- en Zuid- Amerikaanse landen waar het om de hoogte gaat. De grootte van de boon zegt op zich niet zo-veel over de kwaliteit van de cup. Een grotere boon smaakt niet altijd beter. De laatste jaren wordt er in de specialty koffiemarkt dan ook meer gelet op wáár een koffie vandaan komt. Onze koffie komt van de Coöperatie Cascade de Bordones. Gelegen in het zuiden van Huila op ongeveer 6 uur rijden van Neiva, de hoofdstad van de pro-vincie Huila.

Cascade de Bordones

Cascade de Bordones is een coöperatie van 40 boerenfa-milies die zicht allemaal in of rond de plaats Isnos bevin-den. Het landschap is er echt schitterend. Scherpe heuvel-ruggen worden afgewisseld met vruchtbare weiden en een adembenemende waterval Cascade de Isnos ge-naamd. Hardwerkende mensen zijn onze boeren die met hun gemiddelde 2,5 hectare koffiestuiken een jaarop-brengst hebben van 3000kg koffiebessen. Door hun hoog-te van 1800-2000 meter hebben ze weinig last van insec-ten en gebruiken dan ook geen bestrijdingsmiddelen. Het behoud van de natuur staat hoog in het vaandel en daar-om zijn ze ook Rainforest Alliance gecertificeerd. Er wor-den door de boeren verschillende variëteiten gebruikt: Caturra, Colombia, Castillo en een enkeling verbouwd Tabi of Bourbon. Fermentatie na het pulpen duurt 24 uur en met laat de koffie 12 uur in water om er voor te zorgen dat de bessen goed gewassen zijn. Deze fermentatie en de unieke ligging geeft de koffie zijn aangename verrukkelijke rozige, fruitige aroma, zachte frisheid (vleugje citroen), volle rijke diepe body en heerlijke tonen van chocola, ka-ramel en marsepein.

Een prachtige balans tussen rijke chocolade tonen en een vleugje karamel en marsepein. Een milde, aange-name frisheid van mandarijn. Volle rijke body en aangename lange nasmaak.

 

Los Alpes: Passie en trots 

Op de foto staan Don Miquel Montealegre en boer Don Roberto Claros op hun finca Los Alpes net buiten Isnos. Los Alpes is met 47.000 struiken op 8,5 hectare de groot-ste finca van de coöperatie. Hier werden we tijdens ons laatste bezoek zeer vriendelijk ontvangen om kennis te maken met alle leden. De passie en de trots straalde van hun gezichten en hun verzoek was; ‘laat iedereen in Ne-derland en daar buiten deze passie met ons delen’. 

Meer weten over deze koffie?

Technische details

Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: Colombia Supremo
Grootte van de boon: Screen 17/18 of 18
Hoogte: xxxx meter
Bloeiperiode: maart – juni
Oogstperiode: oktober – april
Brandhoogte: middel