Espresso’s

Het woord espresso heeft betrekking op de zetmethode, dus niet op de manier van branden of de soort bonen. Het refereert naar de snelle bereiding en dat er op het moment van vraag direct een kopje gemaakt kan worden. Maar om een goede espresso te maken heb je niet genoeg aan een goede machine. Het allerbelangrijkste bij het bereiden van een goede espresso is nog altijd de melange. Een goede melange bestaat uit vers gebrande koffiebonen van een goede kwaliteit.

Bekijk onze espresso’s.

“De koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”

Italiaans gezegde

Herkomst Espresso

Over de precieze herkomst van het woord zijn de meningen verdeeld. Espresso is in ieder geval zeker Italiaans en het zijn de Italianen geweest die de kunst van het es-presso zetten hebben verfijnd. Maar de oorspronkelijke uitvinder van de espressomachine was een Fransman! Louis Bernard Rebaut was degene die in 1822 de allereerste espressomachine ontwierp. Hij was op zoek naar een manier om grote hoeveelheden koffie sneller te kunnen bereiden en ontwik-kelde een nieuwe methode waarbij heet water doormiddel van stoomdruk door fijngemalen koffie werd gefilterd.

Bitterzoet

Het duurde uiteindelijk nog tot 1901 totdat de Italiaan Luigi Bezzera de eerste compacte espresso machine patenteerde, waardoor koffie “expres” voor één persoon bereid kon worden. Een nadeel van deze methode was dat door de stoom de temperatuur van het water te hoog werd en de koffie “verbrandde”. Hierdoor kreeg espresso een zeer bittere smaak. Om deze smaak op te heffen, werd er veel suiker aan de espresso toegevoegd. Hoewel de huidige espresso’s gezet worden onder perfecte omstandigheden en met betere melanges, drinken de Italianen hem nog steeds met veel suiker. Er bestaat een prachtig Italiaans gezegde, dat perfect verwoordt hoe een Italiaan zijn koffie graag drink: “Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l’inferno e dolce come l‘amore” (oftewel “De koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”)

Luchtdruk

In 1935 ontwierp Prof. Illy de “Iletta”. Deze machine ontkoppelde “druk” en “watertemperatuur” van elkaar. Het water werd door luchtdruk door de gemalen koffie geperst in plaats van met stoom. In 1945 borduurde Achille Gaggia hierop verder door de druk door middel van een mechanisch gespannen veer op te voeren tot zo’n 6 bar. Vandaag de dag is deze veer vervangen door een elektrische pomp die gemiddeld zo’n 14 tot 16 bar levert. Zoals gezegd slaat het woord espresso op de zetmethode, maar om een goede espresso te maken heb je niet genoeg aan een goe-de machine. Het allerbelangrijkste bij het bereiden van een goede espresso is nog altijd de melange. Daarnaast is de hoeveelheid en de maling van de koffie erg belangrijk, dan komt de machine en als laatste degene die de espresso bereidt.

Ook een eigen Private Label koffie voor uw zaak? Volg de 3 stappen en begin uw eigen koffiemerk.