De kunst van het koffie branden

De kunst van het koffie branden

Bij koffie branden komt het aan op de nuance. Het is een ambacht, bijna een kunst. Een proces waarbij respect en liefde voor het product absolute voorwaarden zijn. Voordat de koffiebonen bij ons in de branderij arriveren, is er al veel en intensief werk voor verricht. Door de telers, de oogsters, de melangeur en de transporteur: mensen die expert zijn in hun deel van het koffieproductieproces.

Het beste uit de koffieboon

In onze branderij transformeren we de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Een groene koffieboon heeft namelijk nog geen smaak, en ruikt over het algemeen nar gras. Wel heeft elke soort al een eigen smaakkarakter. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas na het branden. Tijdens het branden halen we het beste uit de koffieboon naar boven. We leggen de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.

Kwaliteit en ambachtelijkheid

Uiteraard werken we bij Beans Coffee alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders met liefde voor het vak. We streven altijd naar de hoogste standaard. Zodat u uw klanten het lekkerste kopje koffie kunt garanderen. Voor de inkoop van onze koffie komen we in koffieproducerende landen over de hele wereld. We proeven en testen honderden soorten koffie, waaruit we de beste kiezen. Als we onze favorieten hebben geselecteerd, begint het brandproces: een zeer minutieus werk, dat geduld, aandacht en … liefde vergt.

De drie fases van het koffie branden

In onze branderij branden we de koffie op een ambachtelijke manier. Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd. De boon gaat door drie fases:

1

2

3

De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.

De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.

De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.

Vier manieren van branden

Er zijn vier manieren van koffie branden:

Licht branden

de bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor het filter koffie.

Medium branden

de bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.

Espresso

de bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrij komt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. op deze manier geroosterde kofiie is heerlijk na lunch of diner.

Dark Roast of espresso roasting

geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.

Geef smaak aan jouw zaak.

Benieuwd hoe Beans Coffee smaak geeft aan jouw zaak? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Stuur ons een mail.
Bellen mag ook 0031 475 45 77 00.
Of gebruik het contactformulier.