fincaeljardinbalk

Colombia Finca El Jardin

Colombia is misschien wel het bekendste koffieland na Brazilië. Colombia telt een aantal grote estates, maar vooral veel kleine. Ruim 90% van de boeren heeft minder dan drie hectare. Maar met ruim 500.000 koffieboeren komt dat toch neer op zo’n 800.000 hectare koffiestruiken!

Finca El Jardin

Één van die kleinschalige boeren is Don Dagobert. Op onze reis door Colombia rijden we (met het hart in onze keel) via een smal paadje, vlak langs een denderende waterval, al glibberend en glijdend omhoog richting zijn finca. Veilig boven aangekomen wanen we ons in een oase van rust. Om je heen de koffiestuiken met op de achtergrond de bergruggen. En wat een mooie blauwe lucht. We komen weer uit onze droom als de rust wordt verstoord door een groep van 20 papagaaien die zich nestelen in een boom rechts van ons. Don Dagobert zien we in de verte. We lopen naar hem toe en schudden vriendelijk elkaars hand. Deze kleine man straalt echt rust uit. Gekleed met laarzen en een Puma petje op verwelkomd hij ons op Finca El Jardin. Hij nodigt ons uit voor een kop koffie en wat broodjes en begint te vertellen. Dagobert Hoyos is zijn naam en hij is de president van de associatie Murella des Maisso die uit 13 leden bestaat. Sinds 7 jaar is hij lid en het bevalt hem zeer goed. Koffie verbouwen doet zijn familie al verschillende generaties en ze hebben altijd zeer veel respect gehad voor het land. Daarom gebruiken ze alleen natuurlijke bemesting en hebben ook een aanvraag ingediend om officieel biologisch te worden.

“Het land moet hand in hand gaan met de mens en bewaard blijven voor de volgende generaties”,  ~Don Dagobert.

De opbrengst is misschien minder maar wel duurzamer vindt hij en wordt hier zeer in gesteund door zijn vrouw en 5 kinderen. Dit is echt een man met een geweldige passie voor koffie.

6b57e9cd-0a68-4514-bf5b-fa7f9589b5aa

Op de 2,5 hectare van zijn finca verbouwd hij koffie en wat rietsuiker. De varieteiten die hij gebruikt zijn Colombia en Caturra, want hier op 1730m schiet Castillo alleen de hoogte in en geeft heel weinig bessen. Ondertussen nemen we een slok koffie en zijn verbaasd over de geweldige smaak. Weinig rins en een geweldige complexe smaak van karamel en chocolade en iets nootig aan het einde. Dit beloofd wat, want deze koffie is alleen maar gewoon samen met de broodjes in de oven geroosterd. Na de koffie krijgen we een kleine rondleiding over de finca die er heel netjes verzorgt uit ziet. Na het plukken pulpen ze de bessen direct en daarna worden ze 18 uur gefermenteerd. Dit werkt het best voor hem en volgens mij heeft hij gelijk. In de droogruimte ligt wat pergamino in de warme zon te rusten en we vragen of we een monster mogen meenemen om in Neiva op de fabriek (Trijadorra) verder te proeven. Natuurlijk, zegt hij, en een van de kinderen gaat gelijk een zakje halen. Graag hoort hij van ons het proefresultaat want hij heeft ongeveer 800kg klaar. We bedanken hem zeer voor zijn warme welkom en drukken hem op zijn hart dat als de koffie goed is we zijn hele oogst zullen afnemen. En de koffie is geweldig! Dus speciaal voor jullie hebben we de hele oogst ingekocht. De totale oogst was slechts 10 balen, dus is deze prachtige en unieke koffie echt een LIMITED EDITION.

Colombia Finca El Jardin is weinig rins met een complexe smaak van karamel en chocolade en hint van noten in de nasmaak.

Vraag een offerte aan

Technische details

Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: Carturra/Colombia
Grootte van de boon: Screen 15/16
Hoogte: 1730 meter
Bloeiperiode: januari – maart
Oogstperiode: september – december
Brandhoogte: middel

IN 3 STAPPEN NAAR EEN EIGEN KOFFIEMERK >>>