ethiopia

Ethiopië Sidamo

Ethiopië, de geboorteplaats van koffie

Ethiopië wordt gezien als de geboorteplaats van koffie: in de bossen van de Kaffa regio groeide “coffea arabica” in het wild. Koffie is “Bun” of “Buna” in het Ethiopisch, koffieboon is dus wellicht een verbasterde vertaling van “Kaffa Bun”. De Coffea Arabica kwam ook al heel vroeg voor in de Harar regio. Het is heel goed mogelijk dat slaven gevangen uit de bossen koffiebessen kauwden en deze verspreidden in de Harar regio, waar de Moslim slavenhandelroute door liep.

Een grote koffiecultuur

Ethiopië kent een grote koffiecultuur met 330.000 kleine farms en 19.000 overheidsfarms, en in totaal wel 12 miljoen boeren. Er bestaan grote verschillen tussen de hele mooie gewassen Sidamo’s/Yichacheffe’s en Limu’s en de ongewassen Djimmah’s die in de supermarkt als mocca’s gebruikt worden. De gewassen koffie heeft een fijnere body en niet zo´n aardse smaak als de ongewassen koffie.
Onze gewassen Sidamo’s en Yirchacheffe’s zijn waanzinnig. Ze bezitten een perfecte balans tussen bloemige/fruitige acidity (zuren) en wilde aroma’s.

De Ethiopïe Sidamo is een unieke koffie met romige karamel- en chocoladetinten. Aangenaam fris en iets fruitig, met een volle en zeer intense body. Complexe aroma’s van fruit en een heerlijke chocoladegeur.

Meer weten over deze koffie?

Technische details

Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: Heirloom Ethiopia Cultivar
Grootte van de boon: Screen 15/16
Hoogte: xxxx meter
Bloeiperiode: maart – juni
Oogstperiode: oktober – april
Brandhoogte: middel