sumatra

Koffie van Sumatra

Kruidig en krachtig, met Hollandse roots

Koffie van Sumatra heeft Nederlandse wortels. De Arabica-koffieproductie is in de achttiende eeuw onder de Nederlandse koloniale vlag gestart. Deze koffies werden verkocht onder de verzamelterm ‘Mandheling’; de naam van de etnische groep die de koffieproductie verzorgde. Manheling staat bekend om zijn volle smaak en kruidige, aardachtige afdronk. Naast de Mandheling Raja Gayo, bieden we van Sumatra ook de Sulawesi Kalossi Raja Toraja aan.

Perfecte basis

Zowel de Mandheling Raja Gayo als de Sulawesi Kalossi Raja Toraja zijn ‘semi washed’ variëteiten. Dat wil zeggen dat de telers deze bonen onmiddellijk na het plukken handmatig van hun vruchtvlees ontdoen, waarna ze in de zon te drogen worden gelegd. De Sulawesi Kalossi Raja Toraja onderscheidt zich van de Manheling met een wat speelser smaakprofiel . Beide koffies vormen een perfecte basis voor het maken van zowel een goede filterkoffie als een espresso.

De Sumatra Mandheling Raja Gayo is beschikbaar in twee varianten: conventioneel en biologisch gecertificeerd. De Sulawesi Kalossi Raja Toraja is vooralsnog alleen in de conventionele vorm verkrijgbaar.

Sumatraanse koffie heeft een krachtige, aardachtige inborst. Een karakteristiek, kruidig profiel dat Indonesische koffie zo aantrekkelijk maakt en er een klassieke nuance aan geeft. Volgens sommige kenners is het zelfs de zwaarste koffie ter wereld en daarmee één van de beste en meest smaakvolle.

 

Meer weten over deze koffie?

Technische details

Productiemethode: semi-washed
Type variëteit: Atend/TimTim
Grootte van de boon: screen 17/18
Bloeiperiode: november – februari
Oogstperiode: mei – augustus
Brandhoogte: middel