Addis Abeba – Ethiopië

By - Reisverslagen op juli 21st, 2014 0 Reacties

Vanmiddag na de lunch die Tsion echt perfect voor ons bij the Radisson had geregeld naar de Ethiopian Coffee Exchange oftewel ECX. Hier worden alle loten (30 balen of parchment) verhandeld die niet door de coops/unions/plantages verkocht worden. Dus elke boer brengt zijn opbrengst aan cherries naar een washingstation (gaan we er een van bekijken in Kafa, morgen). Deze washing stations (of te wel wet mill) ontdoen de bonen van hun vruchtvlees, wassen de koffie en laten het daarna drogen. Deze washingstation brengen de koffie in parchment naar een van de 8 regionale opslaghuizen die de ECX beschikbaar heeft. Daar wordt de koffie in het lab beoordeeld op kleur, grootte en kwaliteit. Het lot krijgt daarna al gelang de kwaliteit een code mee.

Op de tradingvloer van de Exchange staat de verkopers (afgevaardigden van de washingstations) in een groene jas en de kopers (afgevaardigden van de exporteurs) in hun bruine jas. In totaal ongeveer 16 mannen en vrouwen. Nu begint het spel, de verkopers vertellen welke kwaliteit ze te koop hebben en welke prijs ze hier voor willen hebben en steken hun rechterhand op. Zo lopen ze langs de kopers en als de koper interesse heeft steekt hij ook zijn rechterhand op. Als ze bijna tot een overkomst zijn over de prijs verteld de verkoper om hoeveel loten van 30 balen het gaat. Nog een beetje heen en weer onderhandelen en ze hebben een deal. Handen tegen elkaar en de koop is gesloten.

Op briefje wordt geschreven welk lot en welke prijs ze gehandeld hebben en dit gaat naar een van de 2 mensen aan de zijkant. Deze voert het in een computer en zo verschijnt de deal op het scherm dat langs de zijkant van de tradingvloer hangt.

Op de scherm kan je verder zien wat er van verhandelt is uit de verschillende koffiegebieden en daarnaast een aantal andere producten zoals graan, sesamzaad en mais wat ook verhandeld wordt via de Exchange. De Exchange brengt ook gelijk de regionale opslaghuizen op de hoogte wie welk lot heeft gekocht en wanneer dit opgehaald wordt.
De exporteur stuurt een vrachtwagen naar het opslaghuis en neemt de koffie mee terug naar Addis om te laten behandelen. Hier in Addis verwijderen ze de parchment van de groene koffieboon, schonen de koffie en maken het verder exportklaar. Ze verliezen tijdens het millen en schonen ongeveer 25% van het gewicht, dus de exporteur zijn man in de groene jas op de tradingvloer moet snel kunnen rekenen of hij een goede deal gedaan heeft. In de Exchange mochten geen foto’s genomen worden, maar misschien kun je je met bovenstaande tekst een voorstelling maken.

Na het bezoek aan de Exchange weer terug naar hotel door deze super chaotische stad van 000 miljoen inwoners waar iedereen rakelings langs elkaar afrijd en eigenlijk het recht van de grootste auto geld. Vanavond lekker nog even eten met de hele groep en morgen om 05.30 op om de lange rit van 8 uur naar Kafa te maken.