Bezoek aan Pitalito – Colombia

By - Reisverslagen op juni 6th, 2013 0 Reacties

langs de flanken van het Andesgebergte

(6 juni 2013)

Vandaag zijn we om 06.00 uur vertrokken uit het mooie San Augustin. Dit ligt in het zuiden van Huila langs de flanken van de uitlopers van het Andesgebergte. Hoge bergen en diepe valleien wisselen elkaar op rit naar Pitalito. Het landschap is adembenemend mooi.

We zijn onderweg naar de boeren die samen de Assocation Eat Emprendedores de Guacacallo vormen. Dit is een groep van 40 boeren die zich samen een aantal jaar hebben aangesloten bij Fairtrade. Van de 40 leden zijn er ook nog 9 Rainforest Alliance gecertificeerd. Ze hebben besloten samen te werken omdat de leefomstandigheden van de boeren zich niet verbeterden de laatste jaren. De voorzitter Pablo Emilio Rogas ontvangt ons voor ons huis een kopje zoete koffie, wat de plukkers normaal drinken voordat ze beginnen met het werk. Hij vertelt ons een beetje hun achtergrond en nodigt ons uit de koffiestruiken te gaan bekijken en mee te plukken. Top, want dit heb ik ondanks een aantal keer reizen nog nooit gedaan. De velden beginnen gelijk achter het huis van de voorzitter (hij heeft 3 hectare). Aan het begin van het veld krijgen we een gele emmer uitgereikt die je om je middel moet binden en we mogen aan de slag. Er staan struiken van de de varieteit Caturra (8 jaar oud) en wat nieuwere struiken met de varieteit Castillo (3 jaar oud) . Omdat ze in 2010 veel last hebben gehad van Roya heeft hij besloten Castillo aan te planten omdat deze beter bestand tegen Roya is. De struien hangen echt vol met bessen (hebben we trouwens overal gezien) dus de oogst zal goed zijn. Met veel concentratie hebben we in een half uur bijna een halve emmer vol.

Een Colombiaanse plukker plukt ongeveer 6 van deze emmers vol en heeft dan een totaal opbrengst van 72kg. Zijn dagloon is dan 70.000 peso, wat 30 euro is.
Met onze opbrengst lopen we terug naar de voorzitter zijn huis om de koffie direkt te pulpen. De pulpmachine staat op een betonnenbak en na het pulpen (want ongeveer 5 minuten duurt) mag de koffie in de bak 24 uur fermenteren (rusten).

Hierna neemt hij ons meer naar zijn drooggedeelte waar de opbrengst van de vorige dagen ligt. Hij verteld met een trotse glimlach dat dit een van de beste koffie van Pitalito is. We zullen het zien, want als Pablo een flink aantal balen klaar heeft en de rest van de groep ook zullen de loten opgehaald worden door de Trilladora van Mild Coffee Company Huila, waar Magnolia (de cuppers zijn hier allemaal dames) ze zal gaan cuppen en classificeren. Laten we hopen dat zijn koffie top smaakt want dan kunnen we gelijk in het assortiment opnemen. Terug in zijn huis nodigt hij ons uit voor het onbijt. Dit bestaat uit aardappelsoep met vlees en daarna omelet met maisbroodjes, echt heel lekker. Na het eten begint de discussie over prijs en hoe ze een premie kunnen verdienen. We leggen uit dat er naast de vaste Fairtrade prijs een extra premie te verdienen valt als de cup van de koffie echt top is. Ze delen deze mening en we nemen van de hele groep (totaal 10 boeren) afscheid en ze vragen ons volgend jaar terug te komen om samen met hun op het succes van deze samenwerking te proosten.
Op de weg terug naar Neiva (ongeveer 3 uur) denken we tevreden na over een mooie ochtend en een mooie afsluiting van onze trip naar Huila Sur.

Alleen in Neiva aangekomen ontdekken we dat onze vlucht gecancelled is dus we moeten 5 uur wachten op de avondvlucht naar Bogota. Typisch Colombia zeggen ze hier.
Tijd voor een biertje dus zeggen Niels en Berend…