Bogota – Colombia

By - Reisverslagen op juli 21st, 2014 0 Reacties

Expocafe, een organisatie met 90.000 leden

(2 juni 2013)

Na een lange vlucht van 14 uur zijn we via Panama aangekomen in de hoofdstad van Colombia, Bogota. De grootste stad met 8 miljoen inwoners. Liggend op 2600 meter is dit een mooie en veilige stad. Veel avenues (beetje opgebouwd zoals NY in blokken) afgewisseld met veel groen. Na een heerlijke nacht in Boutique Hotel La Quinta brengen we ons eerste bezoek van deze trip aan Expocafe. Expocafe is een organisatie van 32 cooperaties en groups met in totaal 90.000 leden (boerenfamilies).

Deze coops bevinden zich in alle gebbieden, van Huila, Tolima, Cauca, Narinjo enz. Van de 32 coops /groups zijn 5 coops en 16 groups FT gecertificeerd. De coops/groups zijn samengesteld uit mannen en vrouwen (er is er zelfs 1 met 100% vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Dit is zeker een reden van zorg want de jonge generatie heeft weinig zin om het vak van koffieboer van hun vader of moeder over te nemen. Expocafe heeft wel een aantal initiativen lopen met jonge entrepeneurs maar hier haakt toch snel het grootste deel af. Een groot deel van de jongeren wordt gelokt naar de bouwsector en mining, waar betere lonen betaald worden. De produktiekosten in Colombia zijn ongeveer 160 cts/lb. Nu de markt op 140 cts staat en de dollars tegen de peso op 1800 (ideaal zou 2000/2200 zijn) praat de overheid van het opzetten van een minimumprijs. Dit moet toch met enige voorzorg bekeken worden want volgende jaar zijn er presidentsverkiezingen en vaak is dit alleen verkiezingretoriek. Want vergeet niet er werken 550.000 gezinnen in de koffieindustrie in Colombia. En dit zijn veel kiezers.

80% van de koffieboeren heeft gemiddeld minder als 3 hectare grond en een grootte plantage is ongeveer 20 hectare.

Verder zet Expocafe zich in op het gebied van farmmanagement waar ze zich voornamelijk richt op het vernieuwen van de koffiestruiken. Veel van de koffiestuiken bij haar leden zijn meer dan 30 jaar oud en uitgeput. Met het opzetten van nurseries en de een nieuwe varieteit genaamd Castillo proberen ze hun leden tot een hogere produtie per hecatre te brengen. Deze nieuwe varieteit is beter bestand tegen ziektes zoals Roya en Broca en andere funges. Castillo vervangt ander Colombiaanse varieteiten zoals Carturra.

Met Erwin von Hallen en Stephen bekijken we een presentatie van Expocafe’s werk binnen FLO (zie mail die we van Expocafe krijgen). Deze laat zien dat Expocafe 13 mills (trilladores) door het land heeft waar alle koffie wordt verwerkt en gecupped voordat het naar Cartagena (in het noorden) of Buenaventura ((in het westen) wordt gebracht om te worden verscheept naar de rest van de wereld. Colombia is op het moment de 4de in grootte als koffieproducent. Het grootste deel van haar koffie’s gaan naar de US, Europa en Japan (in deze volgorde). De mooiste koffie’s volgens Stephen komen uit Naranjo en Huila. Naranjo heeft veel vulkanische grond en daardoor is veel koffie rijk aan adiditie en complex. Groote afnemers zijn Starbucks en Nespresso. Huila heeft daarin tegen meer balans. Hier is een medium aciditi, medium body en veel chocolade tonen bij uitstek te vinden in de koffie’s. Echt iets voor ons. De top Huila’s komen in de periode Apil tot Juni. Laten we hier nu precies op het juiste moment zijn, want vanavond vertrekken we naar Neiva, de hoofdstad van Huila, ongeveer 1,5 uur vliegen.
Hier gaan we Trilladores bezoeken en veel cuppen. Heb er nu al zin in maar eerst genieten van een lekker biertje van Club de Colombia……