Coops in Yirgacheffe

By - Reisverslagen op juli 21st, 2014 0 Reacties

De Holy Grail van Ethiopië

Vandaag zijn we niet al te vroeg opgestaan om onze trip naar Yirgacheffe te maken, volgens sommigen de Holy Grail in Ethiopië. De trip neemt 2 uur in beslag om bij de Coop Koke aan te komen. Koke is een Coop die net achter Dille ligt en we worden hier zoals altijd heel vriendelijk ontvangen. De voorzitter van de Coop neemt ons mee naar een klein gebouwtje en gaat achter een tafel zitten, met Tsion naast hem om al onze vragen te vertalen.

Dit is is een Coop opgericht in 1975 (hij zegt 1968 maar de jaartelling in Ethiopie loopt 6 achter op die van ons) en bestaat uit 1200 farmers op het moment waarvan er 175 vrouwen zijn. Dit zijn allemaal kleine farmers met tussen de 0,5 en 1,5 hectare aan grond. Zij maken met elkaar een totaal van … containers gewassen en … containers natural. We vragen hem wat de Coop met de Fairtrade en Organic premie heeft gedaan die zij ontvangen hebben. Bij een Coop die onderdeel is van een Union (deze behoort tot de YCFCU) krijgen de farmers bij het inleveren van de cherries een eerste betaling van 10 bir (dit jaar).

Daarna als de koffie geexporteerd is rekent de Union terug wat het aandeel was van de Coop in de totale opbrengt aan Cherries en geeft haar 70% van deze FTO opbrengst terug. 30% behoud ze als Union deel voor administratie, marketing en opbouw van vermogen. Daarna kade Coop een aanvraag doen voor projecten die zij nodig heeft. Dit kan een nieuw schoolgebouw zijn of een nieuwe brug om het leven van de farmers te vergemakkelijken.

Na de vragen hebben we snel even op de plantage rondgekeken en klein bezoekje aan de washingstation dat op het moment niet in gebruik is want Koke is al klaar met oogsten. Nas afscheid te hebben genomen trekken we weer verder en komen na 20 minuten aan bij onze volgende Coop Harfursa. Ook hier natuurlijk weer een warm onthaal met overal kinderen, en hun eeuwige glimlachen, want dat is wat ze altijd doen. Als je ze eenmaal heb laten zien hoe ze op de foto uitzien willen ze echt allemaal. Dit is een nieuwe gewaarwoording voor hun want in de hutten en huisjes waar ze leven met hun ouders en broertjes en zusjes (soms wel 10 kinderen) zijn geen spiegels, dus een afbeelding op het schermpje van de fotocamera brengt veel hilariteit. Hierworden we ontvangen door een 3 man sterke delegatie met zelfs een vrouw in het bestuur die vice voorzitter is van de Coop.

Na het gebruikelijke verhaal vertelt ze dat ze 5 auto’s in totaal met elk 150 balen van 60kg parchment hebben aangeleverd bij de Union waarvan 2/3 gewassen was en 1/3 natural. Bij navraag wat hier met de FTO premie is gebeurd verteld ze dat Harfusa dit jaar hun wetmill heeft aangesloten op het elektriciteit net en niet meer afhankelijk is van de generator, die tijden de oogst periode veel geluid en luchtvervuiling gaf. Verder gaan ze een ziekenpost opzetten voor de farmers. Na afscheid te hebben genomen gaan we weer terug naar Hawassa om te gaan genieten van een ijskoude St. George.