Jimmah en Kaja – Ethiopië

By - Reisverslagen op juli 21st, 2014 0 Reacties

ten zuidwesten van Addis Abeba

Vanuit Addis Abeba gaan we op weg naar Kaffa. Dit is een koffiegebied ten zuidwesten van de hoofdstad Addis Abeba (met 9 miljoen de grootste stad in Ethiopië) en hier komen de Jimmah en Limu vandaan. Het is een lange reis van bijna 10 uur door een gebied waar de overheid hard aan de infrastructuur werkt. De wegen zijn over het algemeen goed geasfalteerd en op plaatsen waar dit nog niet het geval is (dit zijn nog losse stenen) is men druk bezig. Deze losse wegen zijn wel een aanslag op de auto en veel lekke banden zijn niet ongewoon.

Op deze trip hebben we ze niet gehad maar zullen er vast nog veel krijgen. Het landschap was voor mij ook een verrassing want in mijn gedachte was Ethiopie heel droog. Maar eenmaal uit de stad wisselen zicht lange vlaktes (wel een beetje droog omdat het regenseizoen pas in mei begint) zicht af met hele ruige bergen en veel begroeiing en bij aankomst in Bonga zelfs bossen met echt overal koffiestruiken. De stad Jimmah die we onderweg aan doen heeft een van de EXC zijn regionale warehouses en hier komen voornamelijk ongewassen koffie’s vandaag. Deze smaken een beetje oneven en hebben een iets frisse chocola achtige nasmaak.

Eindelijk onze bestemming bereikt, de stad Bonga. Hier slapen we in het Coffeeland Hotel (the place to be zegt het bord). Het is een simpel hotel (van 6 usd per nacht) en wordt door mijn reisgenoten al snel Guantanamo genoemd. Volgens hun is het enige verschil dat er hier geen water boarding is want er is simpel geen water (wordt elke dag beloofd maar het komt er niet), niet om te wassen, douchen, helemaal niets. Natuurlijk is het wel wat aanpassen, maar een fles water boven je hoofd houden en dan wassen gaat ook.

Na even opgefrist te zijn brengen we voor de avond valt een bezoek aan Kelkelo (onderdeel van een Coop met 30 leden). Een kleine farm van 4 hectare groot en lid van de Kafa Union. Dit gezin met 5 kinderen heeft zijn oogst al binnen. Normaal begint de oogst hier in Oktober/November maar was iets verlaat en is dit jaar in December begonnen. Deze mensen wonen in een huis gemaakt van houten stokken uit de omgeving, gedicht met leem maar met rechte muren en een dak. De originele hut die rond is en een puntdak heeft wordt nu gebruikt als keuken. De opbrengst dit jaar was 10 bir per kilo kersen wat hem toch tegen gevallen is want vorig jaar was dit 15. Hij heeft om de kwaliteit te verbeteren een aanvraag gedaan bij Technoserve voor een washing station (deze kost ongeveer 50.000 usd) maar nog niets hier op gehoord. Tsion vertelt hem dat ze misschien we wat kan helpen en na een hartelijk afscheid vertrekken we terug naar Bonga voor de nacht. Hier brengen we eerste van 3 nachten door.

Jimma