Koffiereizen
May 2, 2022

Finca Turriolka

Een botanische koffieplantage

Er is weer een direct-trade pareltje ontdekt tijdens een van onze koffiereizen. We waren hier zo van onder de indruk, dat we hebben besloten om deze als koffie van de maand aan te bieden in mei en juni 2022 aan onze klanten. Finca Turriolka ligt vlakbij in La Suiza Costa Rica, in de Turrialba regio. Het is een gebied ten grootte van 41 hectare waar ongeveer 14 hectare is beplant met koffie. Het is een schitterend terrein met koffievelden en ongerepte natuur waar veel dieren in het wild voorkomen

Flora & fauna

De koffieplantage is eerder een botanische tuin dan een koffieplantage. Met 14 verschillende variëteiten en diverse experimentele percelen ligt de focus niet zozeer op productie, maar op het bewaren van de koffiecultuur van Costa Rica en op onderzoek. Dit gebeurt in samenwerking met “CATIE”, de Universiteit van Centraal Amerika. De passie en liefde die men hiervoor heeft is terug te zien wanneer je door de plantage loopt, door de manier waarop de planten worden onderhouden en verzorgd.

In memoriam

Tot en met oktober 2021 was Finca Turriolka het domein van Carlos Borjas, maar hij overleed onverwachts. Sindsdien is zijn rechterhand Jordan Palma in charge. Hij draagt nu zorg voor de koffie met een geweldige passie. Op zijn 15e begon hij met werken op de Finca. Nu 15 jaar later heeft hij kennis en een organisatie opgebouwd waar menig koffieboer jaloers op zou zijn.

Een ware smaakbeleving

Centroamericano is een hybride, bewust gekruist dus. Hybrides worden steeds meer gebruikt omdat ze resistenter zijn tegen ziektes zoals bladroest. De F1 Centroamericano komt voort uit de variëteiten Rume Sudan en T5296, ook wel bekend als “Sarchimor”. Door de natural processing heeft deze koffie een bijzondere fruitige smaak.

Deze natural koffie uit Costa Rica is een zachte aangename koffie met zoete fruitige tonen van perzik, zacht romig mondgevoel en een volle lange afdronk. Deze koffie deed ons sterk aan het dessert “Pêche melbadenken. Een combinatie van perzik en romig vanille ijs.

Other Projects

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen.

Click here to read

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000...

read more June 24, 2021