Projecten
June 24, 2021

Malariafree World

Buy one - Give one

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen.

Het concept is simpel: als je niet gestoken wordt, kun je geen malaria krijgen. Het aanleveren van muskietennetten in afgelegen gebieden en daarbij het verstrekken van informatie en onderwijs, is cruciaal in de strijd tegen malaria. Door samenwerking met The Coffee Quest konden we een mooie bijdrage doen aan dit project en daarnaast een mooie Specialty Coffee uit Oeganda. Deze is inmiddels helaas uitverkocht maar we vertellen u graag dit mooie verhaal. Dit was namelijk niet zomaar een koffie maar een 100% Fine Robusta. U leest het goed, geen Arabica…

Duurzame Clarke Farm

Dit is een van de grootste Robusta koffieboerderijen in Uganda, met ongeveer 300 hectare aan planten. Honderden seizoenarbeiders uit de omgeving worden ingehuurd en nemen deel aan de verschillende activiteiten op de koffieplantage zoals planten, wieden, snoeien, waterbeheer en oogstpraktijken. Daarnaast zijn er 50 vaste werknemers die bij de boerderij wonen en bijdragen aan de dagelijkse behoeften. Dit maakt de Clarke Farm een belangrijke werkgever, en zodoende draagt het bij aan de ontwikkeling van onopgeleide jongeren tot professionals op het platteland. Voor duurzaamheid en milieubehoud worden boeren en boerderijen ook getraind in slimme landbouw via waterretentiepraktijken, het planten van schaduwbomen en behoud van biodiversiteit. De kleinschalige boeren uit de regio kunnen ook zaailingen afhalen bij de Clarke Farm en gedurende het oogstseizoen kunnen ze hun geplukte bessen naar de Farm brengen voor verdere verwerking en export.

Fine Robusta

Robusta heeft een eigen herkenbare smaak en geeft vaak veel kruidigheid met een volle body. Tevens zorgt Robusta voor de allermooiste crèmalaag wanneer deze op een vol- of halfautomaat wordt gezet. Hier kan geen Arabica tegenop! Dit zijn een van de redenen waarom Robusta vaak gebruikt wordt in Espresso blends. Wist u dat vrijwel alle Italiaanse Espressobars 100% Robusta gebruiken? Dit geeft de pittige, kruidige smaak met mooie gouden crèmalaag die lang staande blijft. In Nederland is men nog niet zo gewend om 100% Robusta te kiezen voor een espresso machine. Toch zal het u verbazen hoe vaak Robusta wordt gebruikt. De ene Robusta is natuurlijk de andere niet. Ook binnen Robusta is er een gradatie van kwaliteit en smaak. Zo zijn er een aantal Robusta’s die met behoud van de volle body en kruidige tonen zeer verfijnd van smaak kunnen zijn.

​De aanduiding voor hogere kwaliteit Robusta’s noemt men “Fine Robusta”. Deze Fine Robusta uit Uganda is gemaakt door Ian Clarke van de Clarke Farm in de regio Kyenjojo. Deze “Uganda Clarke Farm” heeft een volle romige body, zeer schone smaak met tonen van nootmuskaat, hazelnoot, gecondenseerde melk en melkchocolade. Zoet en zijdeachtig, als een mengsel van warme chocolademelk met hazelnoot, als Ovomaltine. Uitstekende “Single Origin” Robusta voor een hartverwarmende koffie tijdens de donkere dagen.

Muskietennetten voor het dorp

De eerste muskietennetten inmiddels uitgedeeld en opgehangen. Een eenvoudig middel waar men enorm dankbaar voor is. Deze muskietennetten redden letterlijk levens en zorgen voor heel minder zorgen. We willen onze klanten enorm bedanken voor de mooie bestellingen waardoor deze koffie zo snel uitverkocht raakte. Onze klanten maken het mede mogelijk dat deze mensen rustig kunnen slapen onder een muskietennet.

Other Projects

Bij Beans staat educatie hoog in het vaandel. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om naar school te gaan, laat staan om de basis behoeftes op school te hebben om les te kunnen krijgen. In Ethiopië heeft Trabocca samen met Tesfaye Bekele, oprichter van de Suke Quto boerderij, het “Suke Quto School Project” opgezet. Het doel is, om volledig uitgeruste scholen te bouwen voor de kinderen van de Kurume en Suke dorpen. Op deze manier kunnen de kinderen scholing krijgen wanneer de ouders aan het werk zijn op de koffieplantages.

Click here to read

Bij Beans staat educatie hoog in het vaandel. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om naar school te gaan,...

read more June 24, 2021