Our Coffee Stories

Tijdens onze koffiereizen over de wereld ontmoeten we mooie mensen, bijzondere omstandigheden en raken we geïnspireerd wanneer we door de koffieplantages lopen. Ontdek het koffieland door onze verhalen en foto’s, laat je inspireren door leuke koffierecepten en lees over de wereldwijde projecten.

Koffiereizen

Reis naar onze Colombiaanse boeren

Na een lange vlucht van 14 uur zijn we in de hoofdstad van Colombia aangekomen, Bogota. Een mooie, veilige stad met zo’n 8 miljoen inwoners. De vele avenues (vergelijkbaar met die van New York) worden afgewisseld met veel groen. Na een heerlijke nacht in Boutique Hotel La Quinta kan onze rondreis door dit prachtige koffieland beginnen.

Read More

April 7, 2021

Koffiereizen

Reis door Ethiopië

Na een dagje de Ethopian Coffee Exchange bezocht te hebben in hoofdstad Addis Adeba, reizen we in zuidwestelijke richting naar het plaatsje Kaffa. Hier vinden de Jimmah en Lima hun oorsprong. Waar we verwacht hadden droge oppervlaktes aan te treffen, worden we verrast met ruige bergen en veel begroeiing, waaronder natuurlijk een weelde aan koffiegewassen. We slapen in een eenvoudig hotel in de stad Bonga. Een beetje behelpen, want water is er niet dus een fles water boven het hoofd om ons even op te frissen moet het maar doen. Enigszins opgefrist bezoeken we boerderij Kelkelo, waar de oogst van dat jaar al binnen is.

Read More

September 8, 2021

Inspiratie

Tijdloze Klassieker

In 1983 werd deze niet-meer-weg-te-denken-cocktail voor het eerst gemaakt door de de Britse bartender Dick Bradsell. Misschien wel het meest misleidende drankje ooit; want in deze Espresso Martini zit geen druppel Martini! Hij heet zo omdat hij in een Martini-glas wordt geserveerd. Wat er wel in zit? Een flinke scheut wodka, een shot espresso en koffielikeur. Een Espresso Martini is niet alleen zeer lekker dankzij de juiste verhoudingen tussen bitter en zoet, maar ook zo oppeppend dat we er geen genoeg van kunnen krijgen. Wil je tips hoe je de Espresso Martini super foamy kan maken? Bekijk dan onderstaand filmpje…

Read More

July 24, 2021

Projecten

Educatie in Ethiopië

Bij Beans staat educatie hoog in het vaandel. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om naar school te gaan, laat staan om de basis behoeftes op school te hebben om les te  kunnen krijgen. In Ethiopië heeft Trabocca samen met Tesfaye Bekele, oprichter van de Suke Quto boerderij, het “Suke Quto School Project” opgezet. Het doel is, om volledig uitgeruste scholen te bouwen voor de kinderen van de Kurume en Suke dorpen. Op deze manier kunnen de kinderen scholing krijgen wanneer de ouders aan het werk zijn op de koffieplantages. Beans kreeg de kans om een donatie te plaatsen aan dit mooie project. Mede dankzij jullie hebben wij dit kunnen doen, en daarom vertellen we graag over dit project.

Read More

June 24, 2021

Projecten

Malariafree World

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen. Het concept is simpel: als je niet gestoken wordt, kun je geen malaria krijgen. Het aanleveren van muskietennetten in afgelegen gebieden en daarbij het verstrekken van informatie en onderwijs, is cruciaal in de strijd tegen malaria. Door samenwerking met The Coffee Quest konden we een mooie bijdrage doen aan dit project en daarnaast een mooie Specialty Coffee uit Oeganda. Deze is inmiddels helaas uitverkocht maar we vertellen u graag dit mooie verhaal. Dit was namelijk niet zomaar een koffie maar een 100% Fine Robusta. U leest het goed, geen Arabica…

Read More

June 24, 2021

Inspiratie

Zomerdrankje van 2021

We houden van koffie, maar met deze temperaturen is een koud drankje wel lekkerder dan iets warms. Nu kunnen we massaal aan de ijskoffie, maar na 1 ijskoffie zit je vaak toch wel echt vol. Gelukkig hebben wij de perfecte middenweg: Espresso Tonic is namelijk het drankje dat je deze zomer wil drinken. We hebben hier een leuke poster bij gemaakt die neergezet kan worden in de winkel. Zo kunnen de mooie koffies toch nog in het zonnetje worden gezet tijdens de zomer! In eerste instantie klinkt het misschien een beetje gek, maar zodra je dit hebt geproefd wil je nooit meer anders… Het kenmerkende bittertje van de tonic (kinine) samengevoegd met het subtiele bittertje van de koffie (o.a. cafeïne) geeft een bijzondere zoetheid; een magisch drankje dus! Espresso tonic heeft een fris-zoete smaak en dat maakt het hét ideale drankje om deze zomer van te genieten. En het fijne is dat het ook nog eens super makkelijk te maken is. Wil je jezelf uitdagen? maak dan ook je eigen tonic zoals James Hoffmann hieronder doet:

Read More

June 24, 2021

Koffiereizen

Reis naar onze Colombiaanse boeren

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald om de trip naar Huila te maken, die ongeveer 6–7 uur in beslag neemt. Eenmaal aangekomen bij Coop Central, mogen we gelijk aan de slag met de cupping sessie. Er worden ons 7 koffie voorgeschoteld met allemaal de typische smaak van dit gebied. Veel aciditeit en medium body. Er is er maar 1 die er wat ons betreft uitspringt en dat de koffie van een boer uit El Balseadero. Helaas worden we teleurgesteld, want de koffie is al verkocht. We gaan verder naar de volgende Coop, in Timana. Het landschap wordt steeds ruiger. Ook hier worden we weer vriendelijk ontvangen en mogen we weer proeven. Wel onder de voorwaarde dat we wat monsters meenemen voor thuis, waar de smaak door de andere atmosfeer weer heel anders kan uitpakken. Na de lunch gaan we verder naar Pitalito om de Mild Coffee Company Huila te bezoeken. Deze “mill” ontvangt alle pergamino en maakt de koffie gereed om te exporteren. De eigenaar staat erop zijn finca te bezoeken, die pakweg 1000 meter hoger ligt dan het plaatsje zelf. Met de auto beklimmen we de bergwand, die zo steil is dat de we de laatste 150 meter zelf moeten lopen. Maar dat is het waard, want het uitzicht is uiteraard fantastisch.

Read More

April 7, 2021

Inspiratie

Tijdloze Klassieker

Hoe de Espresso Martini ontstond is niet zo romantisch als bij andere cocktails. Volgens de legende vroeg namelijk een aanstormend topmodel in 1983 aan de Engelse bartender Dick Bradsell om een cocktail 'to wake me up and mess me up.' Wat ze aangereikt kreeg, was de Espresso Martini.

Read More

July 24, 2021

Inspiratie

Zomerdrankje van 2021

We houden van koffie, maar met deze temperaturen is een koud drankje wel lekkerder dan iets warms. Nu kunnen we massaal aan de ijskoffie, maar na 1 ijskoffie zit je vaak toch wel echt vol. Gelukkig hebben wij de perfecte middenweg: Espresso Tonic is namelijk het drankje dat je deze zomer wil drinken. Zo kunnen de mooie koffies toch nog in het zonnetje worden gezet tijdens de zomer!

Read More

June 24, 2021

Koffiereizen

Reis door Ethiopië

Geduld, dat is wel iets wat je moet hebben als je naar Afrika reist. En dan bedoelen we niet alleen de lange reis die je ernaartoe brengt. Gelukkig wordt ons lange wachten snel beloond met allerlei lekkere Typica koffies die ons te wachten staan. We nemen je mee langs een aantal bijzondere plaatsen die we in Ethiopië bezocht hebben.

Read More

September 8, 2021

Koffiereizen

Reis naar onze Colombiaanse boeren

Na een lange vlucht van 14 uur zijn we in de hoofdstad van Colombia aangekomen, Bogota. Een mooie, veilige stad met zo’n 8 miljoen inwoners. De vele avenues (vergelijkbaar met die van New York) worden afgewisseld met veel groen. Na een heerlijke nacht in Boutique Hotel La Quinta kan onze rondreis door dit prachtige koffieland beginnen.

Read More

April 7, 2021

Projecten

Educatie in Ethiopië

Bij Beans staat educatie hoog in het vaandel. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om naar school te gaan, laat staan om de basis behoeftes op school te hebben om les te  kunnen krijgen. In Etheopië heeft Trabocca samen met Tesfaye Bekele, oprichter van de Suke Quto boerderij, het "Suke Quto School Project" opgezet. Het doel is, om volledig uitgeruste scholen te bouwen voor de kinderen van de Kurume en Suke dorpen. Op deze manier kunnen de kinderen scholing krijgen wanneer de ouders aan het werk zijn op de koffieplantages. Beans kreeg de kans om een donatie te plaatsen aan dit mooie project. Mede dankzij jullie hebben wij dit kunnen doen, en daarom vertellen we graag over dit project.

Read More

June 24, 2021

Projecten

Malariafree World

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen. Het concept is simpel: als je niet gestoken wordt, kun je geen malaria krijgen. Het aanleveren van muskietennetten in afgelegen gebieden en daarbij het verstrekken van informatie en onderwijs, is cruciaal in de strijd tegen malaria. Door samenwerking met The Coffee Quest konden we een mooie bijdrage doen aan dit project en daarnaast een mooie Specialty Coffee uit Oeganda. Deze is inmiddels helaas uitverkocht maar we vertellen u graag dit mooie verhaal. Dit was namelijk niet zomaar een koffie maar een 100% Fine Robusta. U leest het goed, geen Arabica...

Read More

June 24, 2021

Projecten

Stean & Beans

In onze zoektocht naar goede koffie, rechtstreeks bij de boer gekocht, leerden we Stean Fasol kennen. Hij zet zich sinds 2016 in om de koffieboeren in Oost Afrika een eerlijke prijs te bieden. Zijn missie: "Zoveel mogelijk koffie kopen bij de boeren tegen een eerlijke prijs zodat deze koffie niet in handen van de grote multinationals komt". Stean betaalt deze boer(inn)en rechtstreeks waardoor hij kan waarborgen dat het geld ook echt op de juiste plek terecht komt. Stean is opgegroeid in Kenya en spreekt vloeiend Swahili. Hierdoor kan hij duidelijk communiceren met de boeren en hen ondersteunen in het verbouwings- en verwerkingsproces.

Read More

June 24, 2019