Projecten
June 24, 2019

Stean & Beans

Stean Fasol

In onze zoektocht naar goede koffie, rechtstreeks bij de boer gekocht, leerden we Stean Fasol kennen. Hij zet zich sinds 2016 in om de koffieboeren in Oost Afrika een eerlijke prijs te bieden. Zijn missie: “Zoveel mogelijk koffie kopen bij de boeren tegen een eerlijke prijs zodat deze koffie niet in handen van de grote multinationals komt”. Stean betaalt deze boer(inn)en rechtstreeks waardoor hij kan waarborgen dat het geld ook echt op de juiste plek terecht komt. Stean is opgegroeid in Kenya en spreekt vloeiend Swahili. Hierdoor kan hij duidelijk communiceren met de boeren en hen ondersteunen in het verbouwings- en verwerkingsproces.

Krachtige vrouwen

Rwanda kent een vreselijke geschiedenis waarbij veel Rwandese vrouwen er alleen voor kwamen te staan. Door niet langer achterom te kijken maar met elkaar aan de toekomst te werken, is de koffiekwaliteit van Rwanda de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid. Er kwam aandacht voor scholing voor zowel de kinderen als de moeders. Zo werd er zelfstandigheid en kwaliteit gecreëerd waardoor Rwanda weer kon opbouwen, met resultaat. Er komen sinds een aantal jaar zelfs Specialty Coffees uit Rwanda! Power to the woman!

Cyangugu

De koffie die wij hebben kunnen kopen komt van “Liza Washing Station” uit de regio Cyangugu, in het Zuid-Westen van Rwanda. De plantage ligt op wel 1650 meter hoogte en heeft een zeer goede kwaliteit “Red Bourbon” Arabica. Cyangugu ligt aan “Lake Kivu” welke Rwanda scheidt van Kongo. Een prachtig meer met een gemiddelde temperatuur van 24 °C en rijke omliggende natuur. Begin van de 21ste eeuw werden grote hoeveelheden methaangas in het meer aangetroffen. Rwanda bouwde vervolgens een kleine elektriciteitscentrale op het meer met Nederlandse hulp die sinds 2015 het methaangas uit het water haalt en gebruikt als brandstof om elektriciteit op te winnen. Het schone water wordt terug gepompt in het meer.

Rwanda in Ittervoort

Rwanda Cyangugu is koffie van de maand geweest in mei en juni 2021. Onze klanten waren hier zeer over te spreken en de vraag bleef groeien. Dat is ook niet zo gek. Het is namelijk een heerlijke fruitige koffie met smaken van sinaasappel en een elegante rinsheid wanneer deze met een filterapparaat of cafetière wordt gezet. Door een vol- of halfautomaat voert de romigheid de boventoon met karamelsmaken. We zijn druk bezig met Stean om nog meer koffie naar Ittervoort te halen!

Other Projects

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen.

Click here to read

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000...

read more June 24, 2021