Koffiereizen
September 8, 2021

Reis door Ethiopië

Kaffa

Na een dagje de Ethopian Coffee Exchange bezocht te hebben in hoofdstad Addis Adeba, reizen we in zuidwestelijke richting naar het plaatsje Kaffa. Hier vinden de Jimmah en Lima hun oorsprong. Waar we verwacht hadden droge oppervlaktes aan te treffen, worden we verrast met ruige bergen en veel begroeiing, waaronder natuurlijk een weelde aan koffiegewassen.

We slapen in een eenvoudig hotel in de stad Bonga. Een beetje behelpen, want water is er niet dus een fles water boven het hoofd om ons even op te frissen moet het maar doen. Enigszins opgefrist bezoeken we boerderij Kelkelo, waar de oogst van dat jaar al binnen is.

Amaro Gayo

We vervolgen onze trip naar Amaro Gayo. Daar treffen we Asnakich Thomas, een dame met een pittig karakter en die haar koffiebusiness in hart en nieren drijft. Haar plantage is 75 hectare groot en levert een hele bijzondere koffie op. Van Asnakich mogen de boeren écht alleen de rijpe, rode bessen plukken, zo weet ze dat het resultaat precies goed is. Ze werkt met passie en wordt door de boeren op handen gedragen.

De koffie die we proeven geeft een combinatie van zoete karamel en mooie, fruitige, bloemige tonen. Een heerlijke smaakervaring, zeker wanneer je deze mag proeven middenin het prachtige, diverse landschap, omringd door de altijd opgewekte kinderen. We sluiten ons bezoek af met een heerlijke lunch bij Asnakich thuis, onder het genot van een typisch Ethiopisch Saint George biertje.

Boginda & Lemkafa

Onze trip naar Boginda begint al vroeg in de ochtend, om 5:45. Langer hadden we toch niet kunnen slapen, want rond deze tijd begint de oproep tot gebed. Na ongeveer 2,5 uur over onverharde wegen gereden te hebben, komen we aan op een farm van zo’n 350 hectare groot. Hier worden we vriendelijk ontvangen, en meegenomen voor een uitgebreide rondleiding. Na wat foto’s te hebben gemaakt stappen we in de Toyota Landcruisers met onze chauffeur Brahan. Deze man weet altijd een gaatje te vinden door het super chaotische verkeer van Ethiopië waar overstekende koeien, ezels, geiten en zeer langzaam rijdende koffietrucks zich afwisselen. Hoewel we onze twijfels hebben bij zijn rijstijl, brengt hij ons altijd veilig en snel op onze bestemmingen.

We gaan door naar Lemkafa, waar we een tweede farm bezoeken. Deze is iets groter en heeft tijdens de oogstperiode ruim 400 medewerkers in dienst.  Ook hier krijgen we een rondleiding over de plantage, die voor een gedeelte op een bergrug ligt. De gewassen bestaan hier voornamelijk uit ‘forrest’ coffee deze mogen van de overheid niet gekapt of gesnoeid worden en worden daardoor ontzettend hoog. Lastig om te plukken maar het geeft wel een geweldig gezicht, zeker samen met de vele apen die van boom tot boom slingeren.

We nemen afscheid van de medewerkers, maar gaan wel nog even kijken bij een school iets verderop. Hier worden zo’n 1700 kinderen onderwezen, waarvan sommigen wel 40 kilometer per dag moeten lopen om er te komen. We worden gelijk aangegrepen door het zichtbare tekort van alle essentiële schoolspullen, zoals boeken, tafels en stoelen. Ondanks alles stralen de kinderen volop, zeker wanneer we bij afscheid nog even een foto willen maken. Eenmaal op de terugweg besluiten we thuis een speciaal project op te zetten om deze kinderen te helpen.

 

Yirgacheffe

We bewaren het beste voor het laatste – Yirgacheffe, de ‘Holy Grail’ van Ethiopië. Na een korte reis van twee uurtjes naar Coop Koke, worden we ook hier weer heel vriendelijk ontvangen. Ook hier is de oogst achter de rug, en de opbrengst alweer binnen. Het mooie is dat ze een deel hiervan investeren in betere wegen en bruggen, of in een nieuw schoolgebouw om zo het leven van de boeren te vergemakkelijken.

We gaan nog even langs Coop Harfursa, 20 minuten verderop. Hier worden we onthaald met de stralende glimlach van alle kinderen. We maken foto’s van de kids, en die willen ze maar al te graag terugzien; in de hutjes waar ze wonen zijn er geen spiegels, dus ze vinden het hilarisch om zichzelf terug te zien op het kleine cameraschermpje. Na een rondleiding nemen we afscheid, en genieten we nog een laatste keer van een ijskoud Saint George biertje.

 

Buy one - Give one

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze ziekte belet dat kinderen naar school kunnen en mede daardoor kunnen gezinnen en gemeenschappen niet aan hun toekomst werken. Malaria heeft hierdoor een grote impact op mensenlevens, het levensonderhoud en de vooruitgang van landen als Uganda. Dit terwijl malaria een ziekte is die we eenvoudig kunnen voorkomen.

Click here to read

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000...

read more June 24, 2021

In onze zoektocht naar goede koffie, rechtstreeks bij de boer gekocht, leerden we Stean Fasol kennen. Hij zet zich sinds...

read more June 24, 2019