Koffiereizen
April 7, 2021

Reis naar onze Colombiaanse boeren

Huila Sur

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald om de trip naar Huila te maken, die ongeveer 6–7 uur in beslag neemt. Eenmaal aangekomen bij Coop Central, mogen we gelijk aan de slag met de cupping sessie. Er worden ons 7 koffie voorgeschoteld met allemaal de typische smaak van dit gebied. Veel aciditeit en medium body. Er is er maar 1 die er wat ons betreft uitspringt en dat de koffie van een boer uit El Balseadero. Helaas worden we teleurgesteld, want de koffie is al verkocht.

We gaan verder naar de volgende Coop, in Timana. Het landschap wordt steeds ruiger. Ook hier worden we weer vriendelijk ontvangen en mogen we weer proeven. Wel onder de voorwaarde dat we wat monsters meenemen voor thuis, waar de smaak door de andere atmosfeer weer heel anders kan uitpakken.

Na de lunch gaan we verder naar Pitalito om de Mild Coffee Company Huila te bezoeken. Deze “mill” ontvangt alle pergamino en maakt de koffie gereed om te exporteren. De eigenaar staat erop zijn finca te bezoeken, die pakweg 1000 meter hoger ligt dan het plaatsje zelf. Met de auto beklimmen we de bergwand, die zo steil is dat de we de laatste 150 meter zelf moeten lopen. Maar dat is het waard, want het uitzicht is uiteraard fantastisch.

Finca Las Acasias - San Augustin

Vroeg in de morgen vertrekken we vanuit Pitalito naar San Augustin, ongeveer 40 kilometer verderop. We rijden door prachtige groene dalen, en eenmaal boven zien we pas hoe stijl de bergwanden om ons heen zijn. De auto heeft het er behoorlijk moeilijk mee, maar uiteindelijk komen we aan en worden we hartelijk ontvangen door Don Christobal Heneses en zijn collega’s.

In zijn finca vertelt Christobal zijn verhaal. Met zijn familie woont hij in een charmante finca, die hij twintig jaar op afbetaling kocht van de vorige eigenaar. Naast koffie verbouwt hij ook fruit, avocados, groente en rietsuiker – allemaal Fairtrade, UTZ en RFA gecertificeerd.

Er wordt hier elke drie weken geplukt en de volgende dag gepulpt, zodat het daarna 22 uur kan fermenteren. Er wordt hier goed gebruik gemaakt van het verse bergwater, dus de oogst wordt zo’n drie keer gewassen. Daarna wordt de koffie gescreend en circa 4 tot 8 dagen gedroogd, afhankelijk van de zon.

We wandelen nog even een rondje om de finca, en bekijken hierbij de gewassen die in allerlei stadia van het bloeiproces zitten. De ene heeft groene bessen, de ander rode. Ook komen we langs de rietsuikervelden en proeven we het sap van de uitgeperste stengels, gemengd met wat sinaasappelsap. Een heerlijke combinatie, en een mooie afsluiter van deze dag.

Finca El Jardin

Op naar onze koffieboer Don Dagoberto. Onze chauffeur begeleidt ons weer terug naar beneden en langs allerlei glibberige paadjes waarvan we blij zijn dat we ze zelf niet hoeven te berijden. Uiteindelijk gaan we langs een prachtige waterval weer naar boven, en moeten we de laatste 100 meter zelf lopen omdat de auto tegensputtert. In de verte staat Don Dagoberto al te zwaaien.

Na een hartelijk welkom gaan we binnen samen aan de koffie. Die is al hartstikke lekker, en veelbelovend voor wat er straks komen gaat. Een geweldige complexe smaak van karamel en chocolade, met een nootachtige afdronk. Na een rondleiding stuurt hij een van zijn kinderen weg om een zakje koffie te halen dat we thuis uitgebreid kunnen proeven. Dankbaar voor het warme welkom beloven we hem dat we bij een goed proefresultaat zijn hele oogst af zullen nemen. Weer een prachtige ervaring rijker!

Finca El Fuente

De trip naar onze koffieboer Don Alvaro is niet zo ver. Zijn finca El Fuente ligt op 1350 meter hoogte en is 2 hectare groot. Omdat de hellingen hier iets stijler zijn staan er gemiddeld 4250 struiken per hectare. El Fuente is Faitrade gecertificeerd maar heeft een aantal maanden geleden het traject opgepakt om UTZ, Rainforest en biologisch te worden. Zeer vooruitstrevend dus!

Aangekomen bij het huis van de finca worden we verwelkomd door Don Alvaro en zijn familie. Na een kleine kennismaking en uitleg wie we zijn en wat we doen wil Don Alvaro met trost zijn finca laten zien. Hij is net bessen aan het pulpen en legt uit dat ze wat nieuwe tactieken aan het proberen zijn. Hij legt uit dat hij verschil wil maken, zodat hij dit door kan geven aan de volgende generatie – daarnaast houdt hij zijn koffie zo onderscheidend.

We houden van zo’n vooruitstrevende mentaliteit en vragen dan ook gelijk of we het resultaat mogen proeven. We leggen hem uit dat we bereid zijn, zijn hele jaar oogst te kopen; je ziet zijn ogen schitteren en ik weet zeker dat hij er wel wat voor voelt. Hij nodigt ons uit voor een rondje om de finca; een hele onderneming op de steile berghelling.  Na de indrukwekkende wandeling nemen we afscheid. Hopelijk is de koffie top zodat we samen aan een mooie toekomst kunnen beginnen!

Reis door Ethiopië

Geduld, dat is wel iets wat je moet hebben als je naar Afrika reist. En dan bedoelen we niet alleen de lange reis die je ernaartoe brengt. Gelukkig wordt ons lange wachten snel beloond met allerlei lekkere Typica koffies die ons te wachten staan. We nemen je mee langs een aantal bijzondere plaatsen die we in Ethiopië bezocht hebben.

Ethiopië

Geduld, dat is wel iets wat je moet hebben als je naar Afrika reist. En dan bedoelen we niet alleen...

read more September 8, 2021

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000...

read more June 24, 2021